Pagina's

vrijdag 17 mei 2013

SP in Zwolle wil duidelijkheid over werken met behoud van uitkering


Tjitske Siderius
Het volgende bericht staat vandaag op de site van de SP. Het vericht is opgepikt door de regionale pers, oa De Stentor en  RTV Oost.  De SP wil snel duidelijkheid van wethouder van As (CU) over bijstandsgerechtigden die werk moeten aanvaarden waar geen salaris tegenover staat maar waarbij ze alleen hun uitkering behouden. De partij wil weten hoe er tegemoet wordt gekomen aan de individuele omstandigheden van bijstandsgerechtigden. Het blijkt dat er bijstandsgerechtigden zijn die zich meerdere keren per dag moeten melden bij de sociale dienst. Ook moeten bijstandsgerechtigden naast een werkweek van 32 uur, minimaal 25 sollicitaties verrichten, in een tijd waarin er nauwelijks vacatures zijn.
SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Veel mensen willen dolgraag aan de slag voor een echt salaris, maar door werklozen massaal aan het werk te zetten met behoud van uitkering, krijgen ze juist geen kans om uit die uitkering te raken.



Als sociale dienst mag je best wat verwachten van bijstandsgerechtigden, maar meerdere keren per dag oproepen is excessief en gaat natuurlijk ten koste van de zoektocht naar en baan.’

Siderius wijst erop dat bij eerlijk werk ook een eerlijk salaris hoort. ‘Dat is de beste manier om uit de uitkering en uit de armoede te belanden en verdringing te voorkomen. Er is niets mis met het opdoen van werkervaring vanuit een uitkering, maar dat mag er niet toe leiden dat duizenden banen geschrapt worden omdat uitkeringsgerechtigden dit werk gedwongen overnemen. Tijdelijk werken met behoud van uitkering moet mensen helpen weer aan het werk te komen en is niet bedoeld om andere mensen – zoals mensen in de groenvoorziening of de thuiszorg - uit hun baan te drukken.’

De SP wil dat er wordt ingezet op scholing en opleiding zodat bijstandsgerechtigden een duurzame plek op de arbeidsmarkt vinden en onafhankelijk worden van een uitkering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten