Pagina's

donderdag 2 mei 2013

Protest in Sneek tegen dwangarbeid

Van de website Armoede werkt niet

Chaingang protest door Sneek: Eerlijk werk voor eerlijk loon

Afgelopen donderdagavond liep de SP-afdeling Sneek geketend met een protestzang door de binnenstad van Sneek. De partij protesteert daarmee tegen de nieuwe re-integratie praktijken waarbij uitkeringsgerechtigden gedwongen worden te werken onder het minimumloon zonder perspectief op een echte baan.

Vele gemeenten zijn alvast met deze dwangarbeid begonnen vooruitlopend op de nieuwe participatie wet. Het werk bestaat vaak uit productiewerk voor klanten van de sociale werkplaats. Op die manier worden sociale werkplaats plaatsen verdrongen en werkgevers krijgen voor een habbekrats arbeidskrachten die de plek van vaste werknemers innemen. ”Dit is geen re-integratie maar degradatie van de arbeiderspositie van zowel vaste werknemers als ook de tewerkgestelden” aldus Fenna Feenstra, voorzitter SP Súdwest Fryslân. “Gemeente en bedrijven verdienen zo geld over de rug van de mensen met een zwakke arbeiderspositie”!

Maaike Zorgman, bestuurder FNV Bondgenoten, in een persbericht uit Amsterdam: “Dit moet stoppen. Vrijheid is één van onze grondbeginselen. Bijstandsgerechtigden verdienen respect en gewoon goed werk met loon, geen armoede, slechte behandeling en uitbuiting”.

De SP had veel belangstelling voor de protest chaingang. Er zijn 400 flyers uitgedeeld met daarop de tekst "Wanted eerlijk werk voor eerlijk loon".
Er waren veel positieve reacties, mensen waren speciaal voor de actie naar het centrum gekomen Veel duimen gingen omhoog!

De SP is tegen tewerkstellingsprojecten met behoud van uitkering. Mensen zonder perspectief laten werken voor bijstandsuitkering is onacceptabel. Zij vindt dat eerlijk werk ook eerlijk beloond moet worden, met minstens het minimumloon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten