Pagina's

woensdag 12 juni 2013

Haagse straatveger doet het werk nu met behoud van uitkering. In Apeldoorn worden machines weer vervangen door straatvegers.

Woensdag 12 juni is wat mij betreft de dag van de Haagse straatveger. Er staan vandaag reportages in verschillende edities van het Algemeen Dagblad, waaruit het volgende blijkt.
Door bezuinigingen verloor Hagenaar Harry (53) 3 jaar geleden zijn baan als straatveger. Nu hanteert hij als werkloze opnieuw de bezem en de prikker, in ruil voor een bijstandsuitkering. ,,Ik krijg 400 euro per maand minder dan vroeger, verzucht hij. ,,Ik voel me uitgebuit, als een slaaf.

De Hagenaar begrijpt er niets van dat hij geen gewoon contract kan krijgen, zoals destijds. ,,Ik doe precies hetzelfde werk, werk dat hoognodig moet worden gedaan in de stad. Dan wil ik daar ook net als voorheen naar worden betaald.

De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) benadrukt dat er geen sprake is van een tegenprestatie voor de bijstand. ,,Dit zijn re-integratietrajecten, zegt zijn woordvoerder. ,,Het is goed dat werklozen werkritme en -ervaring opdoen. 

,,Ik dacht dat ik gek werd toen ze me dat vertelden,'' reageert Harry. ,,Werkervaring opdoen? Ik heb dit werk toch al jaren gedaan?''

Eind dit jaar zullen 400 Haagse bijstandsklanten aan het werk zijn in buurtservicteams die de stad schoonmaken. De politiek reageert verschillend. Kamerlid Sadet Karabulut wil dat de staatssecretaris ingrijpt. Gemeenteraadsleden van de VVD en CDA benadrukken dat het toch zo goed is, werken met behoud van uitkering. De PvdA reageert met: het moet in de tijd beperkt zijn dat je dit doet, en het moet een duidelijk reintegratiedoel hebben. Nou daar kun je lang over discussieren, wat dat is, een reintegratiedoel. Uit het verhaal hierboven blijkt, dat het noemen van een reintegratiedoel wordt misbruikt door de gemeenten om mensen regulier werk te laten doen.  Reintegratie als dekmantel voor dwangarbeid. Dus hoe wil je dat als gemeenteraadslid structureel controleren? De SP en de Haagse Stadspartij zijn tegen het werken met behoud van uitkering op deze manier. 

Ook in Apeldoorn worden nu straatvegers met behoud van uitkering ingezet. Het gaat om een project van gemeente en afvalbeheerder Circulus. De vier straatvegers worden eerst een half jaar met behoud van uitkering ingezet en zouden dan een contract van een jaar moeten krijgen. Afvalbeheerder Circulus kan door het inzetten van de vier straatvegers het machinaal vegen in de binnenstad van Apeldoorn tot zaterdag beperken. Daardoor zijn ze goedkoper uit en kost het aannemen van de vier straatvegers voor een jaar de ondernmer geen geld. Men spreekt in de gemeente Apeldoorn in dit verband van 'sociaal ondernemerschap'. De straatvegers zullen met speciale handkarren door de week zichtbaar aan het werk zijn en het gebied in en rond het voetgangersdomein vrijhouden van zwerfvuil, blad, bloesem en onkruid. Een gebied dus, dat tot nu toe vooral machinaal werd geveegd.
 Het straatveegteam staat onder leiding van een leermeester en zal tussen het publiek bezig zijn met handkarren waarop twee containers en een prullenbak zijn geplaatst. Het afval wordt dus direct gescheiden. Naar verwachting zal het reinigingsteam een positief effect hebben op het voorkomen en bestrijden van zwerfvuil. Ook geeft het team door wanneer er zaken gerepareerd moeten worden. Regulier werk dus, dat eerst met behoud van uitkering gedaan wordt en daarna ene jaarcontract dat wel niet verlengd zal worden want dan gaat het de ondernemer geld kosten. En het is werkverschaffing. Er zijn machines, die het werk kunnen doen maar men laat het door werklozen doen met behoud van uitkering. Citaat van de website van Circulus: 'Het handmatig vegen past goed in het beleid van Circulus, dat zich als duurzaam dienstenbedrijf steeds meer richt op het bevorderen van een sociale economie, met werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Dus werk wat door machines kan worden gedaan nu door werklozen laten doen, is dat sociaal?
Lees ook het volgende bericht op hun website.1 opmerking:

  1. Ook AD gehaald

    http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3457369/2013/06/12/Werkloze-straatveger-moet-voor-uitkering-straten-vegen.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen