Pagina's

dinsdag 25 juni 2013

Feitelijke afschaffing van bijstand voor sommigen

Het zogenaamde besluit van staatssecretaris Klijnsma vervat in een brief aan de Tweede Kamer over het feit, dat aanvragers van een bijstandsuitkering voortaan -na wetswijziging- eerst vier weken naar werk moeten zoeken voor ze in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering roept veel reacties op. Ook de gemeente Amsterdam heeft nieuw flinks aangekondigd dat ze dat gaan invoeren.

Op zich hoeft de 4 weken termijn geen probleem te zijn. Op dit moment mag een gemeente of de sociale dienst er namelijk 8 weken over doen om iemand uiteindelijk een bijstandsuitkering toe te kennen. Voorzover wij het kunnen lezen, blijft dat zo. Dus die 4 weken wachttijd dat je naar werk moet zoeken valt binnen die 8 weken. En nu is het al zo, dat mensen minstens 4 weken op een beslissing en dus geld moeten wachten door het slechte functioneren van de sociale diensten. Een andere oorzaak dat mensen zolang moeten wachten is, dat bij de aanvragers op grond van bepaalde kenmerken een onderscheid wordt gemaakt tussen een 'groen spoor' en een 'rood spoor' waar het gaat om het risico van fraude. Mensen op een rood spoor moeten langer wachten, want er wordt een uitgebreider onderzoek ingesteld, dat tijd kost.

Na 4 weken kun je dan een voorschot aanvragen, als ze nog geen beslissing hebben genomen, maar wettelijk zijn ze dat niet verplicht. Dus er verandert wat dat betreft niet zoveel. Laat je niet foppen en denk niet dat die 4 weken op de 8 weken termijn komen. Dus ga als aanvrager niet denken: o, het duurt 12 weken, of: ik vraag maar niets na 4 weken, want ik moet eerst 4 weken naar werk zoeken. 

Er wordt wel in de berichtgeving gesuggereerd dat dit zo is. En dat is nu net het addertje onder het gras. Er is wel verschil met nu, na 4 weken moet je zelf op een bepaalde dag bellen dat je de aanvraag wil doorzetten en wat zie je in de praktijk, dat mensen dat vergeten en te laat bellen en dus opnieuw moeten aanvragen, en wederom 4 weken zoeken krijgen en dat is het gevaarlijke van deze regel. Dan krijg je in feite helemaal geen uitkering. En kunnen ze zeggen: ja, je krijgt het niet, maar je hebt er wel recht op, maar het ligt aan jou dat je het niet op tijd hebt aangevraagd en doorgezet.Vandaar dat de invoering van de maatregel voor jongeren zo succesvol was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten